• Nasza misja

     Jesteśmy placówką o charakterze resocjalizacyjnym, przeznaczoną dla dziewcząt niedostosowanych społecznie.

    Więcej...

  • Wsparcie

    Dziękujemy wszystkim sponsorom oraz instytucjom i osobom wspierającym naszą działalność, które okazując wielkie serce pomagają rozwijać się naszej placówce. Więcej...

    http://osrodek.erdwa.vxm.pl/index.php/wspieraja-nas
  • Media o Nas

    Tu znajdziesz wszystkie informację związane z nami i opublikowane przez media.

    Więcej...

    http://osrodek.erdwa.vxm.pl/index.php/pisza-o-nas

Główna

Konkurs kulinarny

Dnia 03.06.2017 roku został zorganizowany konkurs kulinarny, którego hasłem przewodnim był przepis na ciasto z owocami. Uczestniczki wykazały się inwencją twórczą i opracowały przepisy na pyszne, zdrowe i owocowe ciasta. W nagrodę dziewczęta otrzymały gadżety kuchenne.

Wyniki konkursu wyglądały następująco: I miejsce – Klaudia S. i Klaudia B., II miejsce – Wiktoria S. i Weronika L., III miejsce – Wiktoria F. Wszystkim uczestniczkom gratulujemy owocowej fantazji, a zwycięskie przepisy prezentujemy poniżej. Organizatorem konkursu była p. Magdalena Jędrzejczak.

 

„Fruit Dream” – I miejsce

Składniki: • Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; • 1 kg bananów, • 2 puszki kajmaku, • jogurt naturalny (1 litr), • 4 łyżeczki żelatyny, • jagody, truskawki, maliny (ok. 0,5 kg), • 2 galaretki truskawkowe.

Wykonanie: 1. Przygotować wszystkie składniki i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. 2. Upiec biszkopt: Oddzielić białka od żółtek, a następnie ubić pianę z białek. Do sztywnej piany na przemian dodawać cukier i żółtka. Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać na nią ciasto. Biszkopt piec ok. 25 min w temp. 180◦. 3. Przygotować masę kajmakową: Do garnka wlać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć zdjąć garnek z palnika i  włożyć do niego puszki z kajmakiem na ok. 15 min, aby uzyskać łatwą do rozsmarowania masę. 4. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę kajmakową, a na nią pokrojone w plasterki banany. 5. Przygotować masę jogurtową: Rozpuścić żelatynę w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudzić. Wlać jogurt do miski i dodać ostudzoną żelatynę, zmiksować. Dołożyć jagody i delikatnie wymieszać. Powstałą masę jogurtową wylać na banany. 6. Na stężoną masę jogurtową wylać tężejącą galaretkę z malinami i truskawkami przygotowaną według przepisu na opakowaniu. 7. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! 

„Bananowiec” – II miejsce Składniki:

• Biszkopt: 7 jajek,7 łyżek mąki pszennej,7 łyżek cukru, szczypta soli,1 łyżeczka proszku do pieczenia,

• Masa:1 kg bananów, ½ szklanki cukru, 250 g masła lub margaryny, sok z 1 cytryny,

• Bita śmietana: 750 g śmietany 30%, ½ szklanki cukru pudru, 3 opakowania Śnieżki, cukier waniliowy,  żelatyna

• Dekoracja: galaretka i owoce, np. brzoskwinie. Wykonanie:

1. Biszkopt: Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając porcjami cukier. Żółtka rozmieszać, wlać do ubitej piany i delikatnie miksować (2 razy w prawo, 2 razy w lewo). Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać na nią ciasto. Piec 30 min w temp. 180◦. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części. 2. Masa: Banany zmiksować na jednolitą masę i dodać sok z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce masę bananową. 3. Bita śmietana: Śmietanę ubić razem ze Śnieżkami i cukrem. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną żelatynę. Połowę bitej śmietany wylać na masę bananową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i wylać resztę śmietany. Wyrównać powierzchnię i wyłożyć na nią pokrojone w plasterki brzoskwinie, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Wstawić ciasto na noc do lodówki.

„Owocowy mus” – III miejsce

Składniki: • 2 jajka, • szklanka mleka, • 200 g mąki, • szklanka cukru, • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, • jagody, • syrop jagodowy, • sok z połówki limonki, • sok z połówki cytryny. Wykonanie:  Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i, nadal miksując, dolać mleko. Ciasto piec ok. 30 min w temp. 180◦. Wystudzone ciasto nasączyć sokiem z cytryny i limonki. Wierzch ciasta posypać jagodami i polać syropem jagodowym.



176654